კვლევა: დიეტურ ფრუქტოზამ შეიძლება გამოიწვიოს კიბო

დეკ 22, 2024 - 08:31
 0  359
კვლევა: დიეტურ ფრუქტოზამ შეიძლება გამოიწვიოს კიბო

დიეტური ფრუქტოზა, პოპულარული ტკბილეულის საერთო კომპონენტი, შესაძლოა ხელი შეუწყოს ავთვისებიანი სიმსივნეების ზრდას, კვლევის შედეგების მიხედვით.

728
300

მეცნიერებმა აღმოაჩინეს რომ დიეტური ფრუქტოზა შეიძლება გამოიწვიოს მელანომა, ძუძუს და საშვილოსნოს ყელის კიბოწონის მომატების ან ინსულინის რეზისტენტობის გარეშე.

ვაშინგტონის უნივერსიტეტის მეცნიერების მიერ ცხოველებზე ჩატარებული კვლევის შედეგები, გამოქვეყნდა ჟურნალში Nature. როგორ ეუბნება Medical News Today, მეცნიერები ხაზს უსვამენ ამას შაქრიან სასმელებში და სიმინდის სიროფში შემავალი ფრუქტოზა განსაკუთრებულ ზიანს აყენებს ორგანიზმს, რომელსაც ემატება მრავალი სამრეწველო ტკბილეული და ულტრა დამუშავებული საკვები.

ჰარი პეტი, ქიმიის, გენეტიკისა და მედიცინის პროფესორი ვაშინგტონის უნივერსიტეტის სენტ-ლუისში, განმარტავს:

ფრუქტოზა გვხვდება ზოგიერთ ხილსა და ბოსტნეულში და ხალხი მას ყოველთვის მოიხმარდა. თუმცა, ბოლო 40-50 წლის განმავლობაში, დაიწყო მისი გამოყენება, როგორც ხელოვნური დამატკბობელი ულტრა დამუშავებულ საკვებში. ასე რომ, ხალხი მას ბევრს მოიხმარს. უფრო დიდი რაოდენობით, ვიდრე ოდესმე, მნიშვნელოვანია იმის გაგება, თუ რა გავლენას ახდენს ეს ადამიანის ჯანმრთელობაზე.

მეცნიერებმა ეს უკვე კარგად იციან ჭარბი გლუკოზა დაკავშირებულია ალცჰეიმერის დაავადების, II ტიპის დიაბეტის, ცხიმოვანი ღვიძლის, თირკმელების დაავადების და კიბოს გაზრდილ რისკთან. მათ გადაწყვიტეს გაერკვნენ, თუ როგორ მოქმედებს ფრუქტოზის დიდი რაოდენობით მოხმარება ცხოველებში კიბოს გაჩენაზე. ამისათვის მკვლევარებმა მათთვის დიეტა შეიმუშავეს ბევრი ფრუქტოზის შემცველობით. ჰარი პეტი ამბობს:

“ასზე მეტი წლის განმავლობაში ცნობილია, რომ კიბოს უჯრედები გლუკოზაზეა დამოკიდებული. ჩვენ ამას მუდმივად ვიყენებთ კლინიკაში. პაციენტებს აძლევენ გლუკოზის რადიოაქტიურ ფორმას, რომელიც ვლინდება PET სკანირებით. რადგან კიბოს უჯრედები ითვისებენ. უფრო მეტი გლუკოზა, ვიდრე სხვა ჯანსაღი უჯრედები, ისინი ანათებენ სურათებზე: გლუკოზა და ფრუქტოზა შედგება ერთი და იგივე ატომებისგან, განსხვავება მხოლოდ ისაა, თუ როგორ არიან განლაგებული, იმის გათვალისწინებით, რომ სიმსივნური უჯრედები მოიხმარენ გლუკოზას, წარმოიდგინეთ, რა შეიძლება გამოიყენონ. . ფრუქტოზა იგივე გზით.”

კვლევის შედეგად, პეტიმ და მისმა გუნდმა აღმოაჩინეს, რომ ღვიძლი ფრუქტოზას გარდაქმნის ლიზოფოსფატიდილქოლინად (LPC), ლიპიდის ტიპი, რომელიც დაკავშირებულია ანთებასთან. როდესაც კიბოს უჯრედები იყოფა, მათ სჭირდებათ ბევრი ლიპიდი, ამიტომ დიდი რაოდენობით LPG სისხლში ხელს უწყობს კიბოს უჯრედების რეპლიკაციას, ხელს უწყობს სიმსივნეების ზრდას. პეტი ამბობს:

“როდესაც ჭარბ საკვებს მიირთმევთ, თქვენი ორგანიზმი მას ცხიმად აქცევს. ეს არის ენერგიის დაგროვების საშუალება. დიეტური ფრუქტოზის მაღალი დონე იწვევს მსგავს პროცესს. ფრუქტოზა გარდაიქმნება ლიპიდებად, რომლებსაც შეუძლიათ სიმსივნის გამოკვება.”

მკვლევარებმა აღნიშნეს, რომ დიეტის შეცვლამ შეიძლება გავლენა მოახდინოს სიმსივნის ზრდის პროცესზე, მაგრამ გასათვალისწინებელია მრავალი ნიუანსი – სიმსივნის ტიპი, მისი ონკოგენები და პაციენტის მკურნალობა:

“ჩვენი გაგება ამ საკითხების ძალიან ადრეულ ეტაპებზეა, მაგრამ არის მზარდი კვლევა, რომელიც იწყებს მნიშვნელოვანი დეტალების გარკვევას. იმედი მაქვს, ჩვენი კვლევა ამ განტოლების ნაწილი იქნება.”

728
300